Szülő találkozónkról írta a zsido.com: Egy iskola, ahol a diákok az elsők

Szülői nyílt napot tartott a Maimonidész Gimnázium. Az érdeklődők kérdéseire Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, Topor Kata, a gimnázium egyik angoltanára adtak választ.

Aki ellátogatott a Maimonidész Gimnázium szülői nyílt napra tegnap este, megtudhatta, miért ez az iskola a legjobb választás a gyermekeik számára. Egyrészt óriási tárgyi tudásra tehetnek szert a tanulmányaik során, másrészt azt is megtanulják, hogyan kell egyedül boldogulni az életben – ami egyáltalán nem hátrány a mai világban.

„Az iskola önálló gondolkodásra nevel, hiszen ez mindennek az alapja. A Maimonidészben minden gyerekre külön figyelünk, és abban támogatjuk őket, amiben erősek.” – mondta el Köves Slomó. „Itt nincs skatulyázás, nálunk minden gyerek egyforma értéket jelent. Többek között azért szeretnek ide járni a gyerekek, mert érzik, hogy tartoznak valahová. Örömmel járnak iskolába, nincs nagy nyomás, teher rajtuk, és nem éreznek megfelelési kényszert sem. A felelősségérzetüket erősítjük nap mint nap, és önálló gondolkodásra serkentjük őket. A zsidó közösség nem csak a vallásos gyerekekről szól. Akkor jó, ha minél színesebb.” – célzott ezzel a rabbi arra, hogy az iskolában egyformán szívesen látják a hagyományőrző és a teljesen világi családból származó diákokat. „A zsidóság értékrendjéből azt igyekszünk megismertetni a gyerekekkel, ami a szekuláris életben is nagyon hasznos lehet, és ezeket az ismereteket is fokozatosan sajátítják el a gyerekek. Nem elvárás, hogy a gyerekek vallásosak legyenek, vagy azzá váljanak. Ugyanakkor az iskolában, az iskolaruha, a kipa, vagy a reggeli ima egyfajta keretet is ad az oktatásnak.” – magyarázta a rabbi.

szulotalalkozo

Elfogadó környezet és jól használható tudás

A találkozón a következő tanév iránt érdeklődők olyan szülőkkel is találkozhattak, akiknek a gyermekei már idén a Maimonideszbe járnak. Ők elmondták, hogy számukra egyformán fontos, hogy a gyerekeik olyan közösségbe járjanak, ahol lelkileg „rendben vannak”, de az is, hogy jól használható tudásra tegyenek szert. Az egyik anyuka kifejezetten az iskola miatt költözött Ózdról Budapestre. Az volt a célja, hogy a lánya elfogadó környezetben tanulhasson. „Mióta a Maimonidészbe jár a lányom, javított a jegyein, kinyílt, és láthatóan boldogabb lett. Érdeklődik a tanulás iránt és nem stresszeli magát, ha iskolába kell menni.” Egy apuka is hasonlóan számolt be az élményeikről: „Olyan iskolát kerestünk a fiúnknak, amelyik kéttannyelvű, személyiség-központú, ahol komoly tárgyi tudásra tehet szert, és nem utolsó sorban, ahol kiegyensúlyozott lehet. Nem szerettük volna, ha otthon amiatt van konfliktus, hogy nincs kész a lecke. Otthon családi életet szeretnénk élni. Már két hónap után érezhető volt a fiúnkon, hogy szeret iskolába járni. Kommunikatív, mosolygós, teljesen önálló lett, becsülettel készíti egyedül a háziját. Úgy tűnik kezdi megérteni a saját felelősség értékét.”

Nulladik évvel indítanak

Az általános iskola elvégzése után, a diákok nulladik évvel kezdenek a Maimonidészben, ahol emelt szinten, heti 16 órában tanulják az angolt egy anyanyelvű és egy magyarul is beszélő angol tanár segítségével. Emellett hébert, judaisztikát, zsidó filozófiát tanulnak, illetve szinten tartják a már megtanult nyolc éves tananyagot. A gyerekek – a tanárok reménye szerint – az iskola elvégzése után angolul és héberül közép-, illetve felsőfokon tudnak majd kommunikálni. Ezt erősítette meg Topor Katalin, az iskola angol tanulmányi vezetője, aki elmondta, már az idei év végén a haladó angol csoport felső-fokú, a kezdő csoport, közép-fokú angol nyelvvizsgát fog tenni.

A nulladik osztály elvégzése után, a normális kerettanterv mellett, megmaradnak a zsidósággal kapcsolatos tantárgyak – a diákoknak összesen napi 7-8 órájuk lesz. „Ez elsőre biztosan soknak tűnik, de nem a Maimonidészben.” – nyugtatta meg a szülőket a rabbi. Az órák interaktívak, tehát nem passzív állapotban kell figyelni a gyerekeknek. Ráadásul, minden itt tanulónak egy laptoppal tesszük színesebbé és érdekesebbé az órákat. Ezernyi lehetőség van a digitális eszközök használatára. A különböző oktatási programoktól kezdve, egészen odáig, hogy például a tanár feltesz egy kérdést, mindenki beírja a számítógépébe a válaszát, majd egy kivetítőn az összes válasz egyszerre megjelenik buborékokban.” – magyarázta Köves Slomó.

A nulladik évfolyamon heti két számítástechnika órát tartanak, amelyen többek között a vakon gépelést is elsajátítják a gyerekek. Természetesen az egész iskola területén wifi működik, amelyet a diákok óra alatt tanulásra, szünetben meg kikapcsolódásra használhatnak.

szulo-talalkozo-02

Ösztöndíj a jó tanulóknak

Az iskolában a világi tantárgyak oktatása magyarul, a matematika és a zsidó tantárgyaké angol nyelven folyik. A jövő évtől sport- vagy tanulmányi ösztöndíjra is lehetőség nyílik. „Ha valaki kiemelten tehetséges valamiben – de a szülők nem tudják anyagilag támogatni gyermeküket – ösztöndíjjal pártfogoljuk a diák fejlődését, ezzel is ösztökélve a jó tanulásra.” – hangoztatta az EMIH vezetője.

A házi feladat minimális, otthon a családé a főszerep

Sok szülő érdeklődött, hogy mennyi teher nehezedik a gyerekekre és a szülőkre otthon, iskola után. Megnyugtató választ kaptak. „Angolból napi két feladat van, amit otthon kell megcsinálni, zsidóságból nincs házi feladat, de természetesen a vizsgákra készülni kell.” – közölte Topor Kata, az iskola angol tanára.

Jó hír a hetedikeseknek

Már az általános iskola hetedik osztályának elvégzése után lehet a Maimonidész táborát erősíteni. Ilyenkor a tanuló elvégzi a nulladik osztályt, de mellette a nyolcadikos tananyagot is megtanulja, majd év végén a Bét Menachem Héber-Magyar Kéttannyelvű Általános Iskolában teszi le a különbözeti vizsgáit. Ha a sok tananyag miatt esetleg nem sikerül megfelelően elsajátítania egy tanév alatt az angol nyelvet, akkor újra járhatja a nulladik osztályt.

Mindenkit a maga útja szerint

Sajnos Magyarországon még kevés oktatási intézményben ismerték fel, hogy nem minden tanuló egyforma, azaz nem mindenkire lehet ráerőltetni ugyanazt az uniformizált módszertant. Van, aki a reál tantárgyakban erős, van, aki a humánt favorizálja. A Maimonidész Gimnázium ezért teret adnak a tanulók egyéniségének, és abban támogatják őket, amiben a legtehetségesebbek.

„Ebben egységes a tanári kar, hiszen ahogyan mottónk is mondja: »Tanítsd az ifjút a maga útja szerint, ha megöregszik sem tér majd le róla.« (Példabeszédek 22:6) Nálunk a diákoké az elsődleges szerep.” – hangsúlyozta Köves Slomó a találkozó végén.

Az EMIH alapításában 2017 szeptemberében nyitotta meg kapuit az 1+4 osztályos Maimonidész Angol-Magyar Kéttannyelvű Zsidó Gimnázium, Óbudán. Az iskola célja, hogy az egyedileg kidolgozott, önmegvalósítást támogató oktatási stratégiája által minden egyes diák megtalálhassa és kifejleszthesse tehetségét, ugyanakkor aktív tagjává váljon a társadalomnak.

Az iskola egyedi kerettantervvel rendelkezik: az oktatási kormányzattal megkötött megállapodás lehetőséget adott az iskolának saját kerettanterv kidolgozására, melyben rangos budapesti iskolák tapasztalt szaktanárai vesznek részt, akik a sok évtizedes tapasztalataikat beépítik a Maimonidész öt éves tananyagába.

TJ

KÉRDÉSED MERÜLT FEL?

Írj nekünk és tanáraink válaszolnak kérdéseidre.

Értesülj mindig!