Ahol minden gyerek fontos

Bemutatkozik a Maimonidész Gimnázium

Egy új iskola alapítása nagy kincs a zsidó közösségnek, hiszen a tanulás, a tudás átadása vallásilag is kiemelt ügy. Egy felnövekvő generációnak egyik állomásaként a Maimonidész Gimnázium biztonságot, magas színvonalú világi és vallási tudást, közösséget és lehetőséget ad. Az iskoláról Köves Dvora igazgatóval és Szilánk Zsuzsa operatív igazgatóval beszélgettünk.

Január 21-én írják a központi felvételit a gyerekek, így minden középiskolát választó családban most e körül forognak a hétköznapok. A Maimonidész Angol-Magyar Kéttannyelvű Zsidó Gimnázium is egyre több jelentkezési lapot kap a szervezők nagy örömére.

Szilánk Zsuzsa - operatív igazgató

Szilánk Zsuzsa – operatív igazgató

Szilánk Zsuzsa, operatív igazgató szerint ez annak is köszönhető, hogy sok családban a színvonalas oktatás mellett fontosnak tartják, hogy gyerekük színvonalas vallási oktatásban is részesüljön.

  • Öt éve dolgozom az EMIH-ben ifjúsági vonalon. Az Alefkids vasárnapi iskola újra-alakításával kezdtem, később a hittan órák szervezését is feladatul kaptam. Látom azt, hogy a munkánkra szükség van, hiszen éves szinten megduplázódik az általános iskolákból hozzánk hittanra jelentkezők száma- mondja Szilánk Zsuzsa. – Igény van egy olyan zsidó iskolára, ahol a magas színvonalú világi oktatás mellett a vallást is ilyen szinten kapják meg a diákok. A csütörtökönként rendezett szülő-találkozók is arra engednek következtetni, hogy igenis van helye egy általunk megálmodott új zsidó oktatási intézménynek. Ez optimizmussal tölti el az iskola vezetőségét. Nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk szülői oldalról. Ezekre a tájékoztatókra a zsidogimnázium.hu honlapunkon megjelölt info@zsidogimnazium.hu e-mail címen lehet jelentkezni!

A gimnázium egyéni kerettanterve – komoly szaktekintélyekkel, szaktanárokkal, mentorokkal – elkészült, elbírálás alatt van. Szeptembertől az első évfolyamra kilencedikeseket várnak, akik az első, nyelvi év során két szinten tanulják majd anyanyelvi tanároktól a héber és az angol nyelvet, valamint a vallási tárgyakat egy évfolyamon belül.

  • Nagyon fontosnak tartom, hogy nyitott gondolkodású, gyermekközpontú intézményt hozzunk létre, ahol a szülőkkel és a gyerekekkel együttműködésben arra koncentrálunk, hogy mindenki felfedezhesse, fejleszthesse a saját irányát, hogy diákjaink megtalálják a helyüket a nagybetűs életben. Vallásos iskolát indítunk, ahol a gyerekek otthon érzik majd magukat. A diákok uniformist fognak hordani, amiben én csak pozitívumot látok, hiszen nem lesz téma az, hogy kinek, milyen márkás ruhája van.

A jelentkező családoktól elvárás az erős kapcsolódás a zsidó valláshoz. Tandíjat viszont nem kell fizetni, az iskola egyházi fenntartású lesz, ösztöndíj programmal. A családias hangulat biztosan adott lesz, hiszen maximum 25 fős osztályok indulnak majd, évfolyamonként két osztály indulására van lehetőség. Az intézmény egy korábban is iskolaként működő épületben kap helyet a Pacsirtamező- Tímár utca sarkán egy patinás, polgári épületben, két sarokra az Óbudai zsinagógától. A 21. század persze jelen lesz az informatikában és a közösségi terek kialakításában.

Erős alapokon

koves-dvora

Köves Dvora – igazgató

A gyereknevelés a zsidóságban kiemelt helyen áll. Köves Dvora szép története is ezt támasztja alá:

  • Egyszer a lubavicsi rebbéhez egy várandós hölgy látogatott el és megkérdezte, mikor kell elkezdeni a gyermek nevelését. Erre a rebbe azt felelte: már késő…- meséli Köves Dvora.- Amikor egy növény elkezd növekedni, előfordul, hogy rossz irányba növeszti az ágait. Ilyenkor egy kicsit tudjuk igazgatni, megtámasztani és máris egyenesen növekszik tovább. Ha kicsit később kezdenénk az igazítást, már nem lenne eredményes. A helyes utat a gyerekeknél is időben meg kell mutatni. Számunkra minden zsidó gyerek fontos – teszi hozzá.

Az igazgató szerint a középiskolás évek kiemelkedően fontosak személyiségfejlődés, identitáskeresés szempontjából. Ha ilyenkor erős zsidó alapokat kap valaki, később erre építkezhet, megtalálja a saját útját, melyen egész élete során egy eszköz lesz a kezében a gimnáziumban szerzett tudás. A Maimonidész Gimnáziumban a diákok a világi tudáson túl megtanulják, milyen érzés egy zsidó közösség tagjaként élni. Ráadásul ebben az életkorban nagyon fontosak az iskolán kívüli programok, itt széles palettáról választhatnak a tanulók: kirándulások, iskolai bulik, utazások várnak rájuk, melyek során nemcsak jól érzik magukat, hanem újabb szeleteket kapnak a zsidóságból.

Lefkovics Zsófi

KÉRDÉSED MERÜLT FEL?

Írj nekünk és tanáraink válaszolnak kérdéseidre.

Értesülj mindig!