Tanulmányi kirándulás az Egyesült Államokba

A Times Square színpadán a Maimonidész Gimnázium diákja!

„Neveld az ifjút a maga útja szerint” – így szól Maimonidész útmutatása arról, hogy is bánjunk a fiatalokkal. Ezek az egyszerűnek tűnő, de végtelen bölcsességet rejtő szavak különösen nehéz útravalót jelölnek ki a mai szülőknek és pedagógusoknak, akik egy, a gyerekkorukétól oly sokban különböző világban próbálják eligazítani a következő generációt.

A fenti idézetet választotta mottójául három évvel ezelőtt a kéttannyelvű Maimonidész gimnázium, mely arra vállalkozott, hogy modern környezetben, modern módszerekkel tanítson hagyományos értékeket – és ezzel párhuzamosan adjon naprakész tudást és készségeket. Az iskola koncepciója hatalmas sikert aratott, amit mi sem bizonyít jobban, hogy harmadik évében plusz felvételi napot kellett hirdetniük, hogy minden jelentkezőt meghallgathassanak a szóbeli elbeszélgetésen. „Ezeken a kiscsoportos beszélgetéseken az olyan kompetenciákra fókuszálunk, mint a vitakultúra és a logikai készség, valamint a csoportmunka és a tolerancia: az eltérő véleményekre való nyitottság, befogadókészség” – tudtuk meg Szilánk Zsuzsa operatív igazgatótól.

Míg leendő iskolatársaik izgulva felvételiztek, a mostani „Mai­mo­sok” osztálykirándulni mentek. New Yorkba. Igen, jól olvasták: az Egyesült Államokba utaztak osztályfőnökeik, Stell Mushky és Faith Aser kíséretében. Ahogy egy osztálykiránduláson lenni szokott, megnézték a látnivalókat a Szabadságszobortól a gyémántkereskedők utcájáig, néhány fontosabb múzeum útba ejtésével. Az első napokban az út nagylelkű támogatóinak jóvoltából Borough Parkban szálltak meg, New York részben magyar gyökerű haszidok lakta negyedében. Egyedülálló lehetőség volt ez arra, hogy a magyar zsidóság múltja és jövője találkozhasson…

Ezután jött az igazi „21. századi fiatalok” rész, amikor is csatlakoztak a több tízezer tagot számláló nemzetközi CTeen ifjúsági szervezet éves találkozójához. Ilyenkor Crown Heigths-ot, a Chábád mozgalom központját ellepik a világ minden tájáról érkező (jobbára nem vallásos családokból származó) zsidó fiatalok, hogy izgalmas programokban bővelkedő hétvégét töltsenek együtt. A program csúcspontjaként a szombat kimenetele után New York ikonikus terén, a Times Square-en rendeznek hatalmas fesztivált. A színpadon a leghíresebb zsidó előadók lépnek fel az ifjúság képviselőivel karöltve, miközben a háttérben a lubavicsi Rebbe képe látható a gigantikus kivetítőkön.

Az összetartozásnak ez az életreszóló élménye a gyerekek fejlődésére is rávilágított. Sokan a gimnáziumba kerülve alig tudtak csak angolul, ma pedig magabiztosan kommunikálva amerikai barátokat szereznek, színpadra állnak a Times Square-en és értőn használják a 21. századi lehetőségeket.

Az eredeti cikk 2019. március 1-jén a Gut Sábesz hetilap 21. évfolyamának 25. számában jelent meg.

 

KÉRDÉSED MERÜLT FEL?

Írj nekünk és tanáraink válaszolnak kérdéseidre.

Értesülj mindig!