Zsidó iskola, nem csak vallásosoknak

Szeptemberben startol a Maimonidész Gimnázium. Vallásos és kevésbé vallásos családokból gyülekezik a diákok csapata. Pótjelentkezésre még van lehetőség!

Erős zsidó identitást, öntudatot, egészséges élethez való viszonyt kapnak a gyerekek a Maimonidész Gimnázium öt éves képzése során, miközben a zsidó vallást is magas szinten megismerhetik. Szilánk Zsuzsa operatív igazgatót arról kérdeztük, milyen kérdések merülnek fel a jelentkező családokban.

Sok, a vallást nem feltétlenül naponta megélő szülő elgondolkodott azon, hogy mennyire befolyásolja majd a család életét, ha egy vallásos környezetbe adják a gyerekeket. Hogyan fognak tudni beilleszkedni azok a diákok, akik nem ilyen környezetben nevelkedtek? Illetve elvárás-e a családok részéről az otthoni zsidó nevelés?

„Az EMIH fenntartásában működő iskolaként egyértelműen hangsúlyozzunk a vallási tárgyakat és a héber nyelvet. Célunk, hogy a gyerekek identitását, hozzáállását formáljuk ezzel, de semmiféle elvárásunk nincs a családok mindennapjaival kapcsolatban. Nem lesz következménye annak, ha a diákok iskolán kívül nem feltétlenül fogják tartani a megtanult előírásokat. De vizsgázniuk kell majd a tanultakból”- mondja az igazgató.

Szilánk Zsuzsa hozzáteszi: „A gimnázium tervei szerint az egész tanmenet zsidó gondolkodásra épít, megtanítjuk a diákokat vitázni, reflektálni, kritikusan gondolkodni. Meggyőződésünk, hogy ezt nem csak a vallási életben tudják használni a jövőben a fiatalok. Amikor a gyerekek kikerülnek majd az iskolából, az itt megszerzett tudást, gondolkodásmódot hasznosítani tudják az élet bármely területén. Az intézmény célja a szülőkkel szorosan együttműködve közösséget építeni. Szeretnénk megmutatni, hogy merre visz az az út, amit a Tóra tanít, de az, hogy az adott diák végül milyen utat választ, az mindig az ő döntése. Mi nem irányítjuk őket.

Az iskola másik kiemelt területe a nyelvtanítás, angol és héber anyanyelvi tanárokkal. A gyerekek öt év után úgy lépnek ki az iskolából, hogy ezt a két nyelvet magukénak tudhatják, magas szinten beszélnek majd angolul és héberül.”- foglalja össze az iskola legfőbb előnyeit az igazgató.

A plusz egy év semmiképp nem mínusz

A Maimonideszben kis létszámú osztályokban, közösségépítéssel, családokkal együttműködve alakulnak, fejlődnek a tanulók. Néhány szülőben felmerült a kérdés, nem jelent-e hátrányt az, hogy a nyelvi évvel együtt az iskola öt éves, így 19-20 évesen érettségiznek csak a tanulók?

„Annál jobb, minél tovább vannak egy védett, megszokott környezetben”- mondja Szilánk Zsuzsa. „Érettebben fognak kikerülni az iskolából, komoly terveik lesznek. Természetesen útkeresésben, pályaválasztásban, tehetséggondozásban segítünk a gyerekeknek. Figyelni fogunk a tanulók lelkére, a gyerekeket folyamatosan velünk dolgozó iskolapszichológusunk is bármikor segíti, amikor szükséges.”

„Magam sem vallásos, ugyanakkor tradíciókövető családban nőttem fel”- teszi hozzá. „Az én diákkoromban nyílt zsidó általános iskola és gimnázium Budapesten. Annak ellenére, hogy otthon nem éltünk vallásos zsidóként, áldják az eszüket a szüleim, hogy oda jelentkeztünk, mert a mai napig kamatoztatom az ott szerzett ismereteket és ismeretségeket. Egy vallásos zsidó gimnáziumnak akkor is pozitív hatása van a gyerekek életében, ha nem azt az utat választják, amit az iskola mutat nekik.”

Készítette: Lefkovics Zsófi

——–

A felvételi eljárás jelentkezési lapunk kitöltésével indítható el. A felvételi eljárásról itt tájékozódhat: www.zsidogimnazium.hu/jelentkezes

A felvételivel kapcsolatos kérdésekkel forduljanak hozzánk bizalommal:

Szilánk Zsuzsa
Tel: 06 30 160 9703
E-mail: info@zsidogimnazium.hu

KÉRDÉSED MERÜLT FEL?

Írj nekünk és tanáraink válaszolnak kérdéseidre.

Értesülj mindig!